Što je FIRE COMBAT?

21.08.2018. - Marin Ševerdija

Dragi čitatelji ovaj članak je posvećen temi “Fire combat” u Hrvatskoj. Članak će biti kratka analiza povijesti “Fire combat” u Hrvatskoj neki počeci i trenutno stane u Hrvatskoj. No kako tekst ne bi bio isključivo suhoparno štivo dati ćemo jedan zanimljivi intervju sa 3 vatrogasca koji su izuzetno poznati kad se spomene “Fire combat”. Dakle o kome je riječ, riječ je o Alenu Hertelu iz tima”Dvd Zapad-Dvd Kustošija”, te Špiro i Ante iz tima “ Čujen Čele“.

Povijest i što je “Fire combat”

Informacije koje nam daju dostupni izvori “Fire combat” je (u kratkim crtama) natjecanje vatrogasnih grupa tjs. natjecanje operativnih vatrogasaca: Samo natjecanje obuhvaća i zahtjeva izuzetnu fizičku spremu(zahtjeva kondicijsku spremnost i bazičnu snagu). "Fire Combat" natjecanje je potpuna suprotnost i bitno se razlikuje od ostalih natjecateljskih disciplina u u Hrvatskoj. Naime natjecanje se u potpunosti se razlikuje od postojećih natjecateljskih disciplina. Natjecanje obuhvaća  savladavanje različitih prepreka, korištenje samoizbavne opreme, prijenos povrijeđene osobe i razvlačenje „B“ cijevne pruge pod pritiskom te gašenje „požara“ u finalnoj točki natjecanja.

Prvi službeni „Fire combat“ održan je u Opatiji 2006.godine, povodom obilježavanja 120.-te godišnjice vatrogastva u Opatiji. 

Tada je u dalekoj 2006. godini „Fire Combat" bilo pravo osvježenje za natjecateljstvo u vatrogastvu. Idejno je ideja preuzeta od kolega iz susjednih zemalja poput Slovenije, Austrije. 

Generalno gledano sama ideja na svjetskoj razini  potječe iz SAD-a pod nazivom „Firefighters Combat Challenge", a i Kanada ima svoju inačicu pod nazivom "Fire Fit", natjecanja se razlikuju od zemlje do zemlje u kojoj se odvijaju no u suštini traži se spremnost, snaga i agilnost. Također u susjednim zemljama postoji jedna inačica koja u Hrvatskoj nije provedena „Fire chalange“(o tome više u nekom drugom članku)te se osim sitnih detalja ne razlikuju previše. lako su slovenski vatrogasci preuzeli upravo ovo natjecanje, slovenska inačica se uvelike razlikuje od originala.
Osnovno pravilo koje definira kompletno čitavo natjecanje je sljedeće:“ Natjecateljske grupe - fire combat nastupaju u muškoj i ženskoj kategoriji
Na natjecanju se naravno natječu ekipe, samu natjecateljsku ekipu čine dva člana. Natjecateljsku ekipu čine dva člana -vatrogasna grupa. Radnje i postupci članova grupe nisu detaljno definirani, već do izražaja dolazi taktika koju će pojedina ekipa primijeniti, što ne znači da ipak nisu moguće i određene greške, što podrazumijeva da se pojedina radnja ili postupak mora obaviti ispravno.

Pravo nastupa na natjecanjima vatrogasnih grupa fire combat  imaju i grupe sastavljene od

muških i ženskih članova (mješovite natjecateljske grupe ) s time da se uvrštavaju u kategoriju muških.

Navedene kategorije vatrogasnih grupa nastupaju u sljedećim klasama:

  • Klasa „A“ - do 30 godina
  • Klasa „B“ - od 31 do 40 godina
  • Klasa „C“ - od 41 do 50 godina
  • Klasa „D“ - preko 50 godina
  • Klasa „E“ – žene sve dobne granice 
Natjecateljska grupa ne može na istom natjecanju nastupiti u više različitih klasa.
Isti natjecatelj nemože nastupiti na istom natjecanju za dvije natjecateljske grupe.“

Natjecatelji moraju biti opremljeni kompletnom vatrogasnom zaštitnom opremom, u skladu sa važećim hrvatskim normama. Opremu podrazumijeva intervencijsko odijelo, kaciga, čizme, rukavice, također izolacijski aparat na komprimirani zrak. U situacijama gdje se mora koristit samoizbavni alati koriste se: alpinistički pojas, jednodijelni ili dvodijelni, te descender "osmicu".
Fire combat ima svoj specifičan poligon kojeg čine: 3 staze(svaka staza je duga 30 metara). Na prvoj stazi tjs. na samom startu primjenjuje se stabilna sponica, pet "C" tlačnih cijevi,"C" mlaznica sa zasunom radno uže u torbici, te držač cijevi. Prva zadaća natjecatelja je spojiti međusobno "C" cijevi, te tako spojene cijevi spojiti na stabilnu spojnicu i postaviti mlaznicu.

U trenutku kada je  tlačna pruga spojena natjecatelji mogu krenuti(čim brže naravno) sa savladavanjem prve prepreke, "zida" dimenzija 1800x2000 mm. U trenutku preskakanja „zida“ jedan od članova(stvar dogovora u timu) uzima torbicu sa radnim užetom i držač cijevi, uvjet uspješnog nastavka natjecanja je provući tlačnu prugu kroz otvor pri dnu prepreke. Druga prepreka je tunel dimenzija otvora 80x80 cm i dužine 6 m, kroz koji trebaju proći oba člana grupe, te kroz njega provući i tlačnu prugu, naknadno slijedi podizanje "C" tlačne pruge na toranj visine šest metara pomoću postavljenih ljestvi(također stvar dogovora u timu tko ide prvi,a tko zadnji ). 

Tlačna pruga se podiže na toranj na način da jedan član grupe penje na toranj i spušta radno uže, kojim drugi član grupe vezuje mlaznicu na naćin da obuhvati obje spojnice križnim vezom, te pri vrhu mlaznice napravi puni ovoj.
Kada su sve operacije završene na tornju oba vatrogasca se spuštaju niz toranj, dogovorno podižu i nose lutka(predstavlja unesrećenu osobu) i nose je do kraja druge staze.
Na početku treće staze oba vatrogasca moraju vući 30m (fi 75) cijevi do krajnje točke gdje mlazom vode gađaju metu(time natjecanje završava.)