Što je FIRE COMBAT?

21.08.2018. - Marin Ševerdija

Dragi čitatelji,

ovaj članak je posvećen temi “Fire Combat” u Hrvatskoj. Tema je kratka analiza povijesti “Fire Combat-a” u Hrvatskoj kao i pravila i zadaci na istome. 

Povijest i što je “Fire Combat”

Prema informacijama koje nam daju dostupni izvori, “Fire Combat” je (u kratkim crtama) natjecanje vatrogasnih grupa tj. natjecanje operativnih vatrogasaca. Samo natjecanje obuhvaća i zahtjeva izuzetnu fizičku spremu (kondicijsku spremnost i bazičnu snagu). "Fire Combat" je potpuna suprotnost i bitno se razlikuje od ostalih natjecateljskih disciplina u Hrvatskoj. Natjecanje obuhvaća savladavanje različitih prepreka, korištenje samoizbavne opreme, prijenos povrijeđene osobe i razvlačenje „B“ cijevne pruge pod pritiskom te gašenje „požara“ u finalnoj točki natjecanja.

Prvi službeni „Fire combat“ održan je u Opatiji 2006. godine, povodom obilježavanja 120.-te godišnjice vatrogastva u Opatiji. 

Tada je, u dalekoj 2006. godini, „Fire Combat" bio pravo osvježenje za natjecateljstvo u vatrogastvu. Ideja je preuzeta od kolega iz susjednih zemalja poput Slovenije i Austrije. 

Generalno gledano, sama ideja na svjetskoj razini potječe iz SAD-a pod nazivom „Firefighters Combat Challenge", a i Kanada ima svoju inačicu pod nazivom "Fire Fit". Natjecanja se razlikuju od zemlje do zemlje u kojoj se odvijaju, no u suštini traži se spremnost, snaga i agilnost. Također, u susjednim zemljama postoji jedna inačica koja u Hrvatskoj nije provedena „Fire Challenge“ (o tome više u nekom drugom članku) te se osim sitnih detalja ne razlikuju previše. lako su slovenski vatrogasci preuzeli upravo ovo natjecanje, slovenska inačica se uvelike razlikuje od originala.
Natjecateljske grupe na "Fire Combat-u" nastupaju u muškoj i ženskoj kategoriji.
Na natjecanju se, naravno, natječu ekipe koje čine dva člana - vatrogasna grupa. Radnje i postupci članova grupe nisu detaljno definirani, već do izražaja dolazi taktika koju će pojedina ekipa primijeniti, što ne znači da ipak nisu moguće i određene pogreške, no podrazumijeva se da se pojedina radnja ili postupak mora obaviti ispravno.

Pravo nastupa na natjecanjima vatrogasnih grupa "Fire Combat-a"  imaju i grupe sastavljene od muških i ženskih članova (mješovite natjecateljske grupe ) s time da se tada uvrštavaju u mušku kategoriju.

Navedene kategorije vatrogasnih grupa nastupaju u sljedećim klasama:

  • Klasa „A“ - do 30 godina
  • Klasa „B“ - od 31 do 40 godina
  • Klasa „C“ - od 41 do 50 godina
  • Klasa „D“ - preko 50 godina
  • Klasa „E“ – žene sve dobne granice 
Natjecateljska grupa ne može na istom natjecanju nastupiti u više različitih klasa.
Isti natjecatelj ne može nastupiti na istom natjecanju za dvije natjecateljske grupe.

Natjecatelji moraju biti opremljeni kompletnom vatrogasnom zaštitnom opremom, u skladu sa važećim hrvatskim normama. Opremu podrazumijeva intervencijsko odijelo, kaciga, čizme, rukavice, kao i izolacijski aparat na komprimirani zrak. U situacijama gdje se moraju koristiti samoizbavni alati koriste se: alpinistički pojas (jednodijelni ili dvodijelni) te descender "osmica".
"Fire Combat" ima svoj specifičan poligon kojeg čine 3 staze (svaka staza je duga 30 metara).
Na prvoj stazi tj. na samom startu primjenjuje se stabilna spojnica, pet "C" tlačnih cijevi, "C" mlaznica sa zasunom, radno uže u torbici, te držač cijevi. Prva zadaća natjecatelja je spojiti međusobno "C" cijevi, te tako spojene cijevi spojiti na stabilnu spojnicu i postaviti mlaznicu.

U trenutku kada je tlačna pruga spojena natjecatelji mogu krenuti (čim brže naravno) sa savladavanjem prve prepreke, "zida" dimenzija 1800x2000 mm. U trenutku preskakanja „zida“ jedan od članova (stvar dogovora u timu) uzima torbicu sa radnim užetom i držač cijevi, uvjet uspješnog nastavka natjecanja je provući tlačnu prugu kroz otvor pri dnu prepreke.
Druga prepreka je tunel dimenzija otvora 80x80 cm i dužine 6 m, kroz koji trebaju proći oba člana grupe te kroz njega provući i tlačnu prugu, naknadno slijedi podizanje "C" tlačne pruge na toranj visine šest metara pomoću postavljenih ljestvi (također stvar dogovora u timu tko ide prvi, a tko zadnji). 

Tlačna pruga se podiže na toranj na način da se jedan član grupe penje na toranj i spušta radno uže, kojim drugi član grupe vezuje mlaznicu na način da obuhvati obje spojnice križnim vezom, te pri vrhu mlaznice napravi puni ovoj.
Kada su sve operacije završene na tornju, oba vatrogasca se spuštaju niz toranj, dogovorno podižu i nose lutka (predstavlja unesrećenu osobu) do kraja druge staze.
Na početku treće staze oba vatrogasca moraju vući 30m cijevi (fi=75)  do krajnje točke gdje mlazom vode gađaju metu, čime završava natjecanje.