INTERVIEW - Alen Hertl

21.08.2018. - Marin Ševerdija

Priča naš Alen Hertl

Pozdrav, evo da se predstavim moje ime je Alen Hertl.
Od mojih 26 godina, posljednje 4 posvetio sam vatrogastvu.

Alene, kako je krenula tvoja ljubav prema vatrogastvu?

Prvo sam završio osnovni tečaj za vatrogasca nakon čega sam sve “više i više grizao” i na kraju završio i školu. Trenutno radim u „Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Stružec“ kao vatrogasac vozač. Želja mi je raditi u JVP-u Zagreb, ali se ne bih žalio ni da radim u nekoj drugoj postrojbi.
Otkud ta ideja s „Fire-Combat-om“, reci nam nešto o tome!

Moja kolegica Irena i ja smo ove godine napravili grupu za „Fire-Combat“, čisto iz znatiželje. Zanimalo nas je natjecanje i polako smo krenuli s pripremama i vrlo brzo imali i prvi nastup na „Fire Combat-u“. Pošto smo iz dva različita DVD-a (a ne živimo baš blizu jedno drugome), nismo u mogućnosti trenirati svaki dan u Zagrebu, pa se nalazimo jednom tjedno i odlazimo vježbati u Veliku Goricu.

Jedina smo miješana ekipa u kupu i mislim da se dobro držimo. Prvih par natjecanja nije nas pratila sreća, ali evo u posljednje vrijeme imam dojam da nas sreća prati.
Odlična priča, daj nam malo pojedinosti o rezultatima s natjecanja!

Na prvom natjecanju imali smo rezultat iznad 4 minute, dok smo na zadnjem, uz malu komplikaciju, uspjeli završiti stazu za 2:40 min. Mislim da je naš napredak zaista vidljiv. Kad smo krenuli s vježbama bili smo, mislim, 2. grupa DVD-a grada Zagreba, a do danas uspjeli smo dovući još 3 ekipe.

Alene, reci nam svoje stručno mišljenje o opremi koju koristiš tokom vježbi i natjecanja!

Hmmm... Dojam o opremi. „LION“ intervencijsko odijelo je blago rečeno vrhunsko. To je odijelo koje prati razvoj samog vatrogastva od dizajna i svega ostalog. Neki od detalja i performansi odijela koji su me se posebno dojmili su: izuzetno je lagan, praktičan, fleksibilan, i prati tijelo.

Ojačanja na koljenima i laktovima mi pomažu prilikom prolaska kroz tunel na natjecanju, ali služe i u intervencijama, dakako. Znojenja u odijelu gotovo i da nema jer je ventilacija u odijelu zaista nešto u što je očigledno uloženo puno vremena i truda. 

Kaciga, fenomenalna.... Prvo što sam uočio za razliku od drugih kaciga koje su na tržištu je ta što je izuzetno lagana. Jedna od prednosti je izuzetna preglednost terena, jednom kad namjestiš kacigu odlično prianja uz glavu. Izuzetno dobro amortizira udarce (ono kad ne paziš pa se zaletiš glavom u okvir od tunela). O samom izgledu ne moramo ni govoriti kada slike govore sve o njoj

Alene, nešto za kraj!

Sve u svemu, jako sam zadovoljan. Čekam bolju priliku pa da opremu isprobam u nekom požaru gdje ću moći dati i neke bolje komentare. Hvala Vam na mogućnosti nošenja vrhunske opreme.